HTML

Képek

Az ősz utolsó napján

Közösség

2013.09.07. 22:35 benczei

Az ősz elején

A hosszú augusztusi szünet után újra itt! Ha esetleg valakiben felmerült volna, nem tervezem befejezni, és nem is vakációzni voltam. A szőlészek egyébként is legfeljebb novemberben mehetnek el vakációra, amikor már minden szüret befejeződött. A borászok pedig talán leginkább tavasszal vagy nyár elején, amikor a borok már biztos helyen pihennek a pincében. Aki pedig szőlész-borász is próbál lenni, na az szerintem soha nem megy el nyaralni! Eddig is sejtettem, de most már tudom... Pedig aki meglátogat, azt gondolja, egész évben nyaralok!

Mindenképpen szükség volt most egy kis szünetre. Gyanús volt, ezért megnéztem az interneten, és tényleg! Sajnos egy nap csak 24 órából áll, és már képtelen voltam utolérni magamat időben, egy hosszú nap után már nem volt energiám írni is. Közben azért, igen nagy meglepetésemre, jópár pozitív visszajelzést is kaptam, sokan várják már a folytatást, ami igazán jólesett. Így, hogy van némi hallgatóság is, nagyobb késztetést érzek, hogy még több dologról beszámoljak, mint eddig.

Itt az ősz

Augusztus végén az időjárás itt a hegyen elég határozottan bemordult. Az esték egyre jobban lehűltek, voltak olyan esték, amikor már nem esett jól kint üldögélni a teraszon, még hosszú nadrágban és pulcsiban sem. A szél is egyre vadabbul feltámadt, ráadásul néhány napon keresztül elég kitartóan esett az eső is. Egy ideje már jegyezzük, hogy a valóságban mennyi csapadék esett le, ez talán hasznos lesz majd később, ha az adott évjárathoz hasonló évjáratokat keresünk majd időben visszafele. Ehhez lehet, hogy hozzátesszük azt a gyakorlatot is, hogy lejegyezzük néhány szóban részletesebben is, hogy milyen is volt aznap az időjárás. Napsütés volt vagy inkább felhős, fülledt vagy száraz idő volt, milyen veszély leselkedett a szőlőre, és így tovább.

A hűvös idő nagyon jó abból a szempontból, hogy nem kell aggódni a savak miatt, hogy gyorsabban elfogynának, mint ahogy észbe kapnánk. Legalábbis nálunk, például a pinot noir esetében még mindig sok a sav, sok helyen 12 g/l körüli, pedig a bogyók cukortartalma már kezdi megközelíteni a 18 mustfokot, ami nagyjából 11% feletti alkoholt jelenthet végül a borban. Ezek figyelése azért fontos, hogy az elkészült bor harmonikus legyen. Az olaszrizlingünk, a rajnaink, a piros és kék bakatorunk valószínűleg szeptember végére, október elejére ér majd szüretelhető állapotba. A cabernet sauvignon még később, valószínűleg ez lesz az utolsó szüretünk. Ez utóbbin fürtritkítást is végeztünk, hogy a kevesebb fürt, könnyebben be tudjon érni.

Rajnai augusztus végén

Persze a szüret időzítésében is minden az időjárástól függ, emiatt semmilyen szüreti időpont egyelőre nem fix, előtte legfeljebb csak 2-3 nappal dől el, hogy akkor lesz, és szedni kell. Ez a bizonytalanság azért is van, mert ez az első év, amikor megfigyelhetjük ezeket az ültetvényeket, és ezeken belül konkrétan néhány kiválasztott tőkét. Egy egyfajta iránymutató szerepük lesz, amiből majd könnyebb lesz előre jelezni a szüreteket. Ha viszont már minden paraméter jó lenne, még mindig bekavarhat egy-két esős nap, esőben ugyanis nem  lehet szüretelni, meg kell várni, hogy felszáradjon a szőlő. Valószínűleg nem is lehet ezt teljes mértékben paraméterek alapján megítélni, mert rengeteg ismeretlen van az egyenletben. Az embernek az intuícióját kell kifejleszteni, hogy érezze, hogy mikor kell szüretelni. Figyelni és kóstolni kell a szőlőt, figyelni kell az időjárást, a paraméterek, adatok később csak a döntést támasztják alá, iránymutatást adhatnak, néhány igen pontatlan, számbeli értékkel. Egyelőre számomra intuíció hiányában még nagyon fontosak ezek az értékek.

Köd

Most, hogy szeptember elején visszatért a jó idő, az elmúlt pár napban délutánra ismét elég jól felmelegedett az idő, a júliusi nagy melegeket idézte. A végig kegyetlenül száraz augusztus végén eljött csapadék nem érkezett túl jó pillanatban, mert mostanra már a bogyóhéj mindenhol teljesen kialakult, megkeményedett, és egy kicsit nagyobb csapadékra akár el is pattanhattak volna. Az idő azóta újra elég száraz, viszont a jövő hétre már írnak nagyobb esőket. A természet most újra csupa zöld, a levelek még éppen nem színesednek, de már érezhető az ősz jelenléte a levegőben is. A nap laposabban jár, gyakori a reggeli köd, a muslicák előkerültek, a strandok kiürültek.

1 komment

süti beállítások módosítása